Hoe werken oliën? 

Etherische olie


Hoe werken oliën in de aroma psychotherapie?

Ruiken doe je in je hersenen. Net als zien, horen, voelen en proeven beleef je ruiken pas, als de geursignalen de hersenen hebben bereikt. Geur wordt dan door allerlei processen in de hersenen en andere systemen vertaald door het zogenaamde olfactorische (reuk) zintuigsysteem. Zo wordt een bloemige geur vertaald tot een glimlach rond de mond. Een geur wordt allereerst opgemerkt in het neusslijmvlies, dat zich in het bovenste deel van de neus bevindt, achter de neusbrug. Dit reukslijmvlies bevat reuk zenuwcellen, die de geurmoleculen door gaatjes in het zeefbeen naar de hersenen sturen. Boven het zeefbeen bevinden zich uitstulpingen in het slijmvlies (cilia) waar de moleculen zich binden aan zogenaamde receptoren (speciale ontvangers van bepaalde geurmoleculen). Deze receptoren registreren de geur en zetten deze om in signalen die verwerkt worden in de hersenen.

Aromatherapie en de gebruikte essentiële oliën hebben een direct en indirect effect op de hersenen waardoor stoffen vrijkomen die ons gevoelsleven en onze emoties kunnen beïnvloeden. Zo komen o.a. lichaamseigen morfine achtige stoffen vrij zoals endorfinen en encefalinen. Deze chemische boodschappers zijn stoffen die ons welbevinden gunstig beïnvloeden en helpen bij het behandelen van angsten en depressies. Het zijn belangrijke pijn onderdrukkers. Uit onderzoeken is gebleken dat bepaalde geuren een effect hebben op de hersengolven. Zo kunnen oliën van bijvoorbeeld sinaasappel, roos en lavendel het patroon van hersengolven veranderen naar een ritme dat leidt tot rust en kalmte bij de mens. Rozemarijn, basilicum en zwarte peper stimuleren echter de hersengolven tot actieve patronen en werken daardoor opwekkend.

Het limbische systeem

Het limbische systeem is een oud deel van de hersenen dat te maken heeft met emotie, motivatie, genot en (emotioneel) geheugen. Het heeft voor een groot deel te maken met overleving. De meeste dieren hebben een goed ontwikkeld limbisch systeem. Dit deel van de hersenen is in feite verantwoordelijk voor onze emotionele reactie op onze omgeving. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen, maar ook werkelijk beleefd. Vroeger werd dit deel van de hersenen ook wel reukhersenen genoemd. Daarbij hoort ook onze emotionele reactie op verwondingen, ziekte, gevaar en stress.

Koop altijd een pure etherische olie Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin